Läser in

Prata med oss 0102222189 Info@eltvard.se
Måndag - fredag 08:00-16:00

Letar efter
Personlig assistent ?

RING NÄR SOM HELST 0102222189

Hur fungerar personlig assistans och vad gör en personlig assistent?

Personlig assistans är stöd där en eller flera personer hjälper dig med saker du inte kan göra själv. Personliga assistenter ger personer med funktionsnedsättning möjlighet att leva, arbeta och delta i samhällslivet som andra människor.
Det gäller de som har en funktionsnedsättning och behöver hjälp med sina grundläggande behov. Grundläggande behov kan vara att få hjälp att klä på sig, kommunicera med andra, andas eller äta.

Vad gör en personlig assistent?

En personlig assistent kan stötta dig med i både personlig och praktisk assistans till ex : att hjälpa till med att handla, klä på dig, städa, göra olika aktiviteter, läsa och skriva brev, komma ihåg att ta mediciner och stötta personen med funktionsnedsättning. Personlig assistans anpassar sig efter individens behov och kan innebära att vara en följeslagare och personligt stöd i det dagliga livet. En personlig assistent ska hjälpa dig att leva så självständigt som möjligt.

Hur ansöker jag om att få en personlig assistent?

Du kan ansöka själv eller genom oss på Försäkringskassan eller i din kommun, beroende på hur många timmar du behöver hjälp. Det är handläggaren i kommunen eller Försäkringskassan som kontrollerar om du har rätt till assistans.

  • Ansökningar: Vi hjälper dig att ansöka
  • Kontakt med myndigheter: Samordnaren hjälper dig i kontakt med exempelvis kommun eller Försäkringskassa
  • Förhandsbesked: Om du behöver flytta till annan kommun
  • Förklara och tolka: Det är inte alltid lätt att förstå regelverk, beslut och domar, vi finns där för dig för att förklara.
  • Service Title

Vad kostar personlig assistans?

Personlig assistans är gratis för dig som får personlig assistans från Försäkringskassan eller kommunen.

  1. Andning
  2. Personlig hygien
  3. På- och avklädning
  4. Måltider, och här ingår sondmatning
  5. Kommunikation med andra
    Från och med den 1 januari 2023 gäller även
  6. Den som har psykisk funktionsnedsättning som behöver stöd för att förebygga att hen skadar sig själv eller andra.
  7. Stöd under större delen av dygnet på grund av medicinskt tillstånd som bland annat innebär fara för den enskildes liv eller hälsa

De grundläggande behoven som berättigar till personlig assistans är hjälp med

Nytt jämfört med tidigare är att det inte krävs att assistenten har ingående kunskap om personen för att man ska ha rätt till stöden.
Assistansersättningen är ett statligt bidrag för att täcka kostnaderna för personlig assistans. Det finns bra allmän information du kan hitta på Skatteverkets hemsida

Eligibility checklist :